Wat het is

Een wetenschappelijk onderbouwde en bewezen leefwijze die voor de meesten werkt.

Een protocol of leefwijze?

Voor de medische en zorgwereld is het een protocol gebaseerd op de integrale geneeskunde. De benadering is op de eerste plaats gericht op het dichten van alle potentiële gaten in het spreekwoordelijke dak naar de analogie die Dale Bredesen in zijn boeken beschrijft. Hiervoor is veel medisch onderzoek nodig. Bredesen stelt dat er vaak meerdere aspecten zijn die als oorzaak zijn aan te wijzen. Deze oorzaken moeten worden weggenomen waar mogelijk. Vervolgens is het voor de zorg ook een protocol. Van dagbesteding tot dieet, elke zorgverlener zou dit protocol moeten kunnen bieden.

Het protocol wordt door Bredesen aangeduid als precision medicine. Precisiegeneeskunde, ook wel 'gepersonaliseerde geneeskunde' genoemd, is een innovatieve benadering voor het op maat maken van ziektepreventie en -behandeling die rekening houdt met verschillen in de genen, omgevingen en levensstijlen van mensen. Het doel van precisiegeneeskunde is om de juiste behandelingen op het juiste moment op de juiste patiënten af te stemmen. Bron: fda.gov.

Voor de twijfelende doktoren: De wetenschappelijke onderbouwing van het protocol kun je hier nalezen (in het Engels). En een duidelijke weerlegging van de kritiek op het protocol staat hier (ook in het Engels).

Voor de patiënt is het een leefwijze. En dan vooral een supergezonde leefwijze. En niet alleen supergezond, ook superlekker, superleuk en supergezellig. Nadeel is dat je mogelijk meer geld kwijt bent in de super. Want ongezond eten is vreemd genoeg goedkoper.

Wat het niet is

Het is geen quick fix. Volgens de huidige opvattingen begint Alzheimer al jaren voor de eerste symptomen. Verwacht dus dat het maanden of misschien wel een jaar zal duren dat het volgen van het protocol werkelijk effectief is. De voorbeelden uit de literatuur en wetenschappelijke studies bevestigen dit. Uit de beschreven casussen blijkt ook dat je niet meer terug kunt naar een ongezonde leefstijl zonder terugval in symptomen. Onze ervaring is vooralsnog na een jaar redelijk positief.

Terug naar het gezond leven protocol.