Slapen

Minimaal 7 uren echte slaap, geen schermpjes in de slaapkamer en volg de zon.

Ken je ook het gevoel dat je soms te moe bent om te slapen? Het gaat dus niet alleen om slapen, maar ook om rusten. Daarom eerst een verhaal over goed rusten. Gaan we daarna (verder over) slapen.

Hoe goed te rusten?

Een paper op psyche.co van Alex Soojung-Kim Pang geeft een uitgebreide handleiding voor het goede rusten. De belangrijkste punten uit zijn verhaal heb ik hieronder samengevat.

  1. De algemene houding ten opzichte van rust is veranderd. Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis werd rust bijzonder gewaardeerd; het is pas sinds kort dat je met druk-druk-druk je succes als persoon definieert. En dat is geen verbetering.
  2. Rust is belangrijk. Het stelt je in staat om je op te laden, het stimuleert je creativiteit en je zult er baat bij hebben in je werk.
  3. Neem rust serieus. Begin met het onderkennen van de voordelen van rust en reserveer tijd in je schema.
  4. Stel duidelijke grenzen vast. Verminder het aantal telefoon- en e-mailcontroles op het werk, in de avonden en weekenden; neem je vakantie; en respecteer de grenzen tussen werktijd en privétijd.
  5. Behandel rust als een vaardigheid. Haast je niet - je hebt tijd nodig om rust te gaan waarderen.
  6. Maak een dagelijks schema met afwisselingen in werk en rust. Als je je eigen dag kunt indelen, plan dan geen lange ononderbroken werktijden, maar wissel periodes van zeer geconcentreerd werken af met pauzes.
  7. Beoefen een serieuze hobby. Best veel Nobelprijswinnaars, CEO's, ondernemers en andere toppers hebben serieuze, veeleisende hobby's zoals zeilen, bergbeklimmen of schilderen – ze bieden een belangrijke afleiding en dezelfde beloning als werk, maar dan zonder de uitdagingen.
  8. Verwaarloos slaap en dutjes niet. Dutjes zijn een krachtige manier om overdag op te laden, terwijl regelmatige slaappatronen bijdragen aan de lichamelijke gezondheid, emotionele stabiliteit en gezonder ouder worden. Een middagdutje past goed in je bioritme.
  9. Moedig anderen aan om samen te rusten. Hoe meer we het probleem van rust samen kunnen oplossen, des te beter we allemaal zullen zijn. Dit betekent het aanleren van nieuwe rustgevende gewoontes in gezin, nieuwe rituelen met vrienden en nieuwe dagelijkse schema's met collega's.

Nachtrust

Zorg elke nacht voor minimaal 7 tot 8 uur goede en herstellende slaap. Verban alle aaischermpjes, lawaai en licht uit je slaapkamer. Slaap is van vitaal belang voor je geheugen. Bovendien bevordert slaap de metabole gezondheid, vermindert het ontstekingen en reguleert het het immuunsysteem. Obstructieve slaapapneu en andere oorzaken van een verminderde zuurstofvoorziening vormen belangrijke risicofactoren voor een slechte cognitieve gezondheid. Sluit deze uit door je nachtelijke zuurstofverzadiging te controleren, wat je kunt doen met diverse meetapparaten zoals Apple watch of fitbit. Als je slaapapneu blijkt te hebben, ga dan naar de huisarts.

Maar ook: volg de zon. Sta op met het licht en ga niet te laat naar bed. Koop een goed bed, verschoon het beddengoed regelmatig. Welterusten.

Terug naar het gezond leven protocol.