Oktober 2023

Hallo en welkom bij de achtste aflevering van dit blog over gezondheid, natuur, cultuur en meer.
Mijn naam is Niek van Schie en na een lange zomerstop schrijf ik over weer een nieuw onderzoek naar het Bredesen Protocol, een recept voor zakpijp en dat we onszelf moeten beschermen tegen bijtgrage exemplaren van de Canis lupus.

Zakpijp op recept

In de zoektochten naar therapiĆ«n, supplementen en behandelingen tegen Alzheimer en verwante niet overdraagbare aandoeningen las ik laatst over de toepassing van plasmalogenen. Plasmalogenen zijn een speciaal type fosfolipiden te vinden in de structuur en functie van biologische membranen. Ongeveer 20% van de fosfolipiden in menselijk weefsel zijn plasmalogenen, met name in de hersenen, het hart en de immuuncellen. Ik las over een onderzoek naar de effecten van plasmalogenen als rem op veroudering en neuro-inflammatie (ontsteking). Dit past goed in de huidige trend om oorzaken van en potentiële behandelingen tegen Alzheimer te zoeken in het remmen van ontstekingen in darm, hersenen, mond etc. De onderzoekers haalden de stofjes uit een commercieel beschikbare bron: de zeeananas of Halocynthia roretzi. Conclusies van het onderzoek waren onder meer dat het geheugen verbeterde en de neurogenese in de hippocampus verbeterde bij de onderzochte muizen.

De zeeananas valt onder de klasse der zakpijpen. Veel gekweekt en gegeten in Korea en Japan. Heb het hier nog niet in de winkel zien liggen. Wat wel beschikbaar is, dat zijn de vele supplementen die vergelijkbare stofjes bevatten. Dus misschien dat we binnenkort zakpijp op recept kunnen krijgen bij de apotheek. Zeeananas schijnt het goed te doen in de kimchi.


Nog meer onderzoek

Het Bredesen protocol is al een aantal malen onderzocht. In juli schreef ik al over het onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd. Ondertussen is een volgende studie in voorbereiding. Het Evanthea onderzoek, geheel aansluitend op de laatste mode van onderzoekers hebben ze er een hele website aan gewijd. Opvallend aan dit onderzoek is dat er nu sprake is van een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep. Deelnemen is beperkt tot personen die op minder dan een uur rijden van een onderzoekscentrum in de VS wonen.

Ondertussen is het onderzoek naar oorzaak en beheersing van Alzheimer in Nederland ook de kant opgeschoven van leefstijl en voedingsinterventies. Zoals het No Guts No Glory onderzoek van het UMCG in Groningen en het FINGER NL onderzoek. Over het No Guts No Glory onderzoek later meer. Maar één ding staat vast: we zijn nog lang niet klaar met onderzoeken.


Afschieten die Canis lupus

In de zomer van 2023 werd sinds lange tijd een bijtgraag exemplaar van de Canis lupus afgeschoten in een weiland van een hobbyboer in Wapse, Drenthe. De betreffende wolf had zich eerst te goed gedaan aan een paar schapen en werd vervolgens door de boer aangevallen met ontoereikend handgereedschap. De wolf beet daarop de hobbyboer in de hand. Dat deed hij anders nooit. De politie had wel een geweer en schoot op voorspraak van de burgemeester de wolf dood. Laten we dit voorval als beleid nemen. We schieten elke Canis lupus voortaan dood die een mens bijt. Dat zouden er zomaar een paar duizend elk jaar zijn. Misschien wat veel werk voor de jager politieman (m/v/o), maar het scheelt een hoop werk voor de ook overbelaste zorgsector.

Een paar duizend? Ja, dat is ook de verhouding tussen het aantal door wilde c.q. gedomestiseerde exemplaren van de Canis lupus doodgebeten schapen. Mag je over nadenken.


Terug naar het blog.