Maart 2023
Hallo en welkom bij de derde aflevering van dit blog over gezondheid, natuur, cultuur en meer.
Mijn naam is Niek van Schie en in deze aflevering wil ik iets kwijt over wanneer je iets alternatief noemt,
marktmechanismen en eindig ik met een paar rekensommen.

Hoezo alternatief?
In onze speurtocht naar oorzaak en mogelijke behandeling van Alzheimer kwamen we (na een tip van onze case manager) op het werk van dr. Bredesen. Zijn protocol heeft blijkbaar al vele honderden zo niet duizenden patienten in de VS geholpen. Dat zou toch ook op de radar van de stichting Alzheimer Nederland moeten zijn gekomen. En inderdaad ergens op hun website staat een verhaaltje uit 2018 over het Bredesen protocol als zijnde een alternatieve geneeswijze. Als wat? Er is niet eens een reguliere geneeswijze. Hoe kan het dan alternatief zijn?
Het grootste bezwaar dat de stichting aanlevert is de zogenaamd slappe wetenschap met zwak onderzoek. Maar daar kunnen ze zelf ook wat van: met claims dat je met puzzelen zomaar 30 procent minder kans op dementie hebt. En het zou toch fijn zijn als ze de meest recente onderzoeken naar de werking en onderbouwing van het Bredesen protocol zouden meenemen in hun eigen weinig consequente kritiek. Weinig consequent? Jazeker, op een andere pagina van hun website bevelen ze de belangrijkste elementen van het protocol van harte aan: goede voeding, geen stress, veel bewegen ofwel gewoon gezond leven. Waarom dan iets van een ander als alternatief en slecht onderbouwd wegzetten?
Hoe centen rollen
Een tijdje terug las ik in het boek De paddenstoel aan het einde van de wereld van Anne Lowenhaupt Tsing over het mechanisme dat geld zich altijd ergens in elke handelskolom ophoopt. Ik moest denken aan het gezegde De duivel schijt altijd op de grootste hoop. Wat kan het Nederlands toch heerlijk plastisch zijn, maar de Duitsers kunnen er ook wat van: Der Teufel scheisst bloss auf dungte Aecker. Maar terug naar het paddenstoelenboek. Die geldophoping wordt meestal mogelijk gemaakt door wetgeving op het gebied van intellectuele eigendom: patenten, auteurs-, kwekers- of merkenrechten. Denk maar eens aan de zogenoemde sociale mediaplatforms. Daar schijten al die commerciële duiveltjes hun advertentiecenten op een paar hele grote hopen. Beschermd door merken en auteursrechten.
Een andere sector waar geld zich ophoopt is de farmaceutische sector. Ook hier zijn patenten en merken de beschermende of geldhoopvormende mechanismen. Dat kan heel goed uitwerken. Beleggende pensioenfondsen willen rendement in de toekomst zien om onze pensioenen te kunnen uitkeren. Maar het heeft ook een nadeel. Als iets niet patenteerbaar is, dan heeft het niet de belangstelling van deze medicijnproducenten. En dat is jammer, vooral als je beseft dat de huidige onderzoekslijnen voor Alzheimer al jaren toch veelal een combinatie zijn van financiële sinckholes en repeterende mislukkingen.
Rendementstoker
Over rendement gesproken, haardhout is belachelijk duur geworden sinds gas ook opeens veel te duur werd. Zal wel iets met vraag en aanbod zijn. Laten we even een rekensom maken om te kijken wat het meest voordelig is. Uitgangspunten: een gaskachel heeft een rendement van 100% en een houtkachel van 80%. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/kg. In een kuub gas zit ongeveer 9,77 kWh. We kunnen dan uitrekenen hoeveel hout je moet stoken om zo’n 1200 kuub gas in energie-inhoud te evenaren. 1200 kuub gas maal 9,77 kWh is 11.724 kWh. Om zoveel energie in je huis aan warmte te krijgen moet je heel wat hout verstoken. 11.724 gedeeld door 80% en dan gedeeld door 4,1 is 3.575 kg hout. Een kuub droog haardhout is ongeveer 550 kg dus dat maakt 6,5 kuub totaal. Daar rekent men tegenwoordig 225 euro voor per kuub, totaal minimaal 1.426,50 euro. Met een oud vast contract van 0,75 per kuub gas ben je voor dezelfde warmte in huis 900 euro kwijt.
Nog een rekensommetje. Laatst een boompje omgezaagd dat twee kuub hout opleverde. Dat was een dag zagen, takken slepen en een dag kloven. Kosten voor kettingzaag en brandstof/smeerolie/zaagbroek zetten we even op een huurprijs van 50 euro per uur voor vier uren. Als je die spullen al hebt, dan noem je die gewoon afschrijving. Twee kuub hout zou in de huidige markt 450 euro waard zijn. Minus directe kosten komt dat op 250 euro voor 16 uren werken en maakt 15,63 per uur. Ik snap wel dat sommige boomverzorgers tegenwoordig snoeien verwarren met hout oogsten. Tip voor beheerders: laat reststromen nooit vervallen aan de aannemer maar neem altijd een verrekenpost op. Ja, bovenstaand is wat afgerond en vereenvoudigd, maar de wet van vraag en aanbod zal zijn werk hopelijk weer gaan doen met dalende gasprijzen.