Januari 2023
Hallo en welkom bij de eerste aflevering van dit blog over gezondheid, natuur, cultuur en meer.
Mijn naam is Niek van Schie en in deze aflevering een korte inleiding of zo je wilt de aanleiding tot dit blog. Zie het als een proloog.
En verder iets over het Bredesen Protocol waarover hieronder nog veel meer staat,
en een kort verhaal over bouwstoffen en signaalstoffen van planten.

Een proloog
Welkom bij de eerste aflevering van mijn blog nurtura. Hierin schrijf ik maandelijks over gezondheid, natuur, cultuur en andere dingen die mij bezig houden. De aanleiding voor dit blog was geen vrolijke. Na jaren van diverse klachten, vermoeidheid en uiteindelijk arbeidsongeschiktheid kwam voor mijn vrouw eind 2021 de diagnose Alzheimer. Dat was schrikken en heel verdrietig voor een 52 jarige jurist met een eigen praktijk. De specialist zei: dit is de diagnose en verder kan ik niks voor je doen. Geheel in lijn met de medische en zorgrichtlijnen. Die vertellen je om je zaken op orde te brengen en er maar wat van te maken op de weg van de gegarandeerde aftakeling.
Voor mij was dat het startpunt van een zoektocht op internet en in de literatuur over onderzoek naar behandelingen die mogelijk werken. En wat een wereld is dat. Farmaceuten die op zoek zijn naar een wonderpil, supplement verkopers die van alles en nog wat aan je willen slijten, zorgaanbieders die van zorg een bedrijfsmodel maken, maar ook onderzoekers die zich richten op gezond leven als de basis van gezond zijn. Het voorbeeld van die laatste groep is dr. Dale Bredesen. Na tientallen jaren van onderzoek naar Alzheimer bedacht hij een protocol waarmee je Alzheimer kunt voorkomen en zelfs terugdraaien.
Dat is nogal een claim. Maar wel een die mij aanstaat. Dus ging ik lezen, uitpluizen en onderzoeken. Om het vervolgens toe te passen voor zover ons dat lukt. Na bijna een jaar zien we een stabilisering, soms achteruitgang, maar ook verbeteringen. In gesprekken met vrienden werd me al meerdere keren gezegd: Je moet die kennis die je nu hebt opgedaan delen. In een blog of ergens anders op internet. Dat is dus dit blog geworden.
Heb ik een doel met dit blog? Jazeker, als het protocol echt blijkt te werken, dan zou het opgenomen moeten worden in de richtlijn dementie van de federatie medische specialisten en in de zorgstandaard dementie. Lijkt me een heel gezond streven.
Het Bredesen protocol
Wat is nu dat protocol van die Amerikaanse professor? Op de eerste plaats: wetenschappelijk onderbouwd en ondertussen ook wetenschappelijk aangetoond. Wanneer je zijn boeken doorleest, dan bekruipt je toch de gedachte: dat wisten we toch allemaal al? Gezond leven is toch een voorwaarde voor een goede gezondheid? Jazeker, maar het is niet alleen gezond eten, goed slapen, dagelijks bewegen, geen stress etc. Het protocol bestaat ook uit gerichte interventies op basis van medisch onderzoek. En vooral daarin wijkt het af van algemene goede raad (van je moeder of van een willekeurige breindokter met voorliefde voor staand oreren). Onderaan de startpagina van dit blog geef ik een verdere uitleg van het protocol. Die uitleg vul ik regelmatig aan.
Over bouwstoffen en signaalstoffen
Ons dieet bestaat voor een groot deel uit planten. Planten maken twee soorten stoffen aan die nuttig zijn voor ons. Ten eerste de bouwstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vezels en vetten. We noemen dit wel de primaire metabolieten. Het zijn de stoffen die de plant moet maken om een plant te worden. En dat zijn de stoffen die wij als voeding eten om te worden wat we zijn.
De andere soort stoffen zijn signaalstoffen, stoffen die de plant maakt om haar plek in de wereld te beïnvloeden. Zoals lokstoffen voor insecten, bittere stoffen om grazers te vertellen dat ze beter doorlopen. Of om samenwerking met bacteriën, schimmels of andere planten te vinden. Die signaalstoffen ofwel de secudaire metabolieten hebben veel nut voor ons. Veel medicijnen zijn uit deze stoffen voortgekomen. Ook zorgen signaalstoffen ervoor dat ons voedsel smaakvol is.
Sommige signaalstoffen in planten hebben invloed op onze breinfunctie. Dit komt voort uit de evolutie van planten en dieren die elkaar nodig hebben om te kunnen bestaan en het feit dat het menselijk brein dezelfde biochemische processen kent als elk ander dier. Veel planten worden al eeuwen gebruikt om hun werking op zenuwen en ons brein. Soms is het direct de basis van een later in het lab gemaakt medicijn (galantamine bijvoorbeeld komt van nature voor in Galanthus nivalis ofwel gewoon sneeuwklokje).
De signaalstoffen deelt men vaak in aan de hand van chemische eigenschappen. Zo onderscheidt men alkaloïden, terpenen en fenolen (flavonoïden). Het hiervoor genoemde galantamine is een alkaloïde. Nu zijn alkaloïden over het algemeen toxisch voor insecten en planteneters. Twee voorbeelden die mensen veel gebruiken zijn cafeïne en nicotine. Beide hebben een duidelijke invloed op ons zenuwstelsel. In een artikel uit 2011 leggen twee wetenschappers een duidelijke link tussen kruiden extracten en het menselijk brein.
De theorie dat secundaire metabolieten van planten een goede uitwerking hebben op onze gezondheid is ook een verklaring voor de gezonde werking van het buiten zijn. Buiten sporten is bewezen gezonder dan binnen sporten. Een bosbad nemen is beter dan in bed blijven liggen.
En zo komt mijn opleiding aan de tuinbouwschool toch weer van pas.
En verder
Zal ik hier regelmatig schrijven over wetenschappelijk onderzoek, nut en noodzaak van natuur en cultuur en allerlei andere zaken die mij bezig houden en die ik wil delen. Wat je hier niet zult vinden is persoonlijke informatie, daarvoor mag je bellen of langskomen. Ik hoop dat anderen iets aan deze informatie hebben en er iets mee kunnen doen. Want dat de medische wereld zegt, dat ze niets voor je kunnen doen na de diagnose Alzheimer is echt een gemiste kans.